Kreditkort

Ett kreditkort är ett kontokort som är kopplat till en kredit hos den bank som ger ut kortet. Alla inköp som sker med kortet samlas på en månadsfaktura som sedan kan delbetalas eller betalas till sin helhet.

Fördelarna med ett kreditkort är den flexibla återbetalningen, att kortet ger en tydlig översikt över utgifterna samt att kortet alltid har flera rabatter och förmåner.

Fördelar med ett kreditkort

Alla inköp som sker med ett kreditkort samlas på en kreditkortsfaktura. Denna skickas ut av kreditkortsföretaget en gång i månaden. På fakturan kan man lätt se var inköpen skett och därmed få enkel överblick över månadens utgifter.

Delbetala skulden

Det som främst skiljer ett kreditkort mot ett betalkort är att fakturan kan delbetalar över flera månader. Det finns alltid ett minsta belopp som ska betalas (ex 2% av skulden) men resten av summan kan skjutas upp. Om man väljer att delbetala måste även en räntekostnad betalas.

Bonusar och förmåner

Alla kreditkort har reseförsäkring och utöver det ett flertal förmåner. Det kan exempel vara att man får återbäring på alla inköp, att rabatter ges hos vissa hotellkedjor och resebolag eller att det ingår flera olika försäkringar som skapar tryggare shopping.

Välj passande kreditkort

Oavsett vilket kreditkort som väljs så får man alla inköp på samma faktura, en räntefri period och möjlighet att delbetala kreditkortsfakturan. Vilket kort som bör väljas beror på hur kortet kommer att användas.

Som flexibel buffert

Om mindre summor (upp till några tusen) ska lånas under några få månader är kreditkort oftast det bästa lånealternativet. Många väljer därför att ha ett kreditkort som en ekonomisk buffert. I dessa fall är det viktigaste att se på vilka kostnader som uppkommer om krediten utnyttjas och delbetalas över ett par månader. Därmed kan räntan, aviavgift och årsavgift vara avgörande.

Att ha med på resan

Det säkraste sättet att betala varor och tjänster utomlands är att göra det med ett kreditkort. När sedan kreditkortsfakturan kommer kan man i lugn och ro gå igenom alla transaktioner och kontrollera att köpen verkligen är korrekta. Är det ett kreditkort till resan som önskas bör man främst välja ett kort utan uttagsavgift och utan valutapåslag.

Det finns även särskilda resekreditkort som har en rad förmåner som kan utnyttjas på resan. Bland annat kan de ge tillgång till flygplanslounger, ge billigare hotell och bilhyra samt ha conciergeservice.

I vardagen (bonus och andra förmåner)

De flesta använder sitt kreditkort för vardagliga inköp. I dessa fall finns en fördel att jämföra kreditkort utifrån bonusprogram och andra förmåner. På vissa kreditkort samlas poäng på alla inköp som sedan används i företagets poängshop. Poängen kan användas för att köpa allt från flygresor till matvaror.

Andra kreditkort kan erbjuda ett mycket stort utbud av försäkringar. Det kan bland annat vara prisförsäkring, leveransförsäkring och förlängd garanti.