Låna pengar online

Om du inte lånat pengar så ofta förr, finns det en del saker du som nybörjare på lån kanske inte tänker på. För att hjälpa dig undvika vanliga misstag gällande lån och göra smarta val redan första gången du ska låna pengar, kommer därför här några smarta tips gällande just låntagande:

Om att låna pengar

Ta inte det första bästa lånet du ser. Precis som med mycket annat här i livet, är det istället bäst att lära känna lånemarknaden ordentligt, och se vilka alternativ du har. Detta kommer att göra det lättare för dig att hitta de lån som är bäst för just dina behov, samt de som är mest prisvärda. Vill man inte lägga allt för mycket tid på att ”shoppa runt” på lånemarknaden finns det även smarta jämförelsetjänster på Internet som man kan använda för att göra detta snabbare.

Försök bli av med lånet så snabbt du kan

Med detta menar vi att det är bra att ta en så kort återbetalningstid på lånet som möjligt, för att förhindra att ditt låneåtagande kommer att påverka din ekonomi under en väldigt lång tid. Fast en kort återbetalningstid kan betyda att du måste betala mer på lånet varje månad, är detta därför att föredra, då du aldrig vet vilka utgifter du kommer att ha i framtiden, samt hur din ekonomi kommer att se ut framöver.

Ta aldrig lån spontant

Det vill säga utan att verkligen ha tänkt igenom alla konsekvenserna av låneåtagandet, om du verkligen behöver lånet och så vidare. Detta trots att lockande lån-erbjudanden ofta kan dyka upp på lite olika håll, men precis som man bör undvika impulsköp om man vill hålla sin ekonomi i god form, bör man även undvika spontanlån.

Undvik att ta nya lån för att betala av gamla lån

Detta leder nämligen ofta till en lånespiral, som sedan kan vara svår att ta sig ur. Istället för att ta ett nytt lån för att betala av ett gammalt, möjligtvis förfallet lån, bör du därför alltid försöka dig på alternativa lösningar för att betala tillbaka lånet, om det bara går.

Skaffa gärna låneskydd

Detta är en försäkring, som man kan teckna mot en förhållandevis låg kostnad, som går in och betalar av dina återbetalningar på lånet om det är så att du blir arbetslös eller sjukskriven. En bra trygghet om något oförutsett skulle hända i din ekonomi, med andra ord, vilket gör att detta är ett bra alternativ för många.

Olika typer av lån

Många förstår att alla lån man kan ta inte är likadana. Det är därför vanligt att man bestämmer sig för att titta på ett antal olika lån när man bestämmer sig för att man ska låna pengar. Det är dock inte alla som vet exakt vilka skillnader som egentligen kan förekomma olika lån emellan, så därför tänkte vi i denna artikel kort redogöra för detta. Detta hoppas vi i sin tur ska göra lånejämförelser lättare och mer effektiva för dig i framtiden. Dessa skillnader är vanligt förekommande mellan olika lån man kan ta.

Hur mycket man kan låna

Vissa långivare lånar nämligen endast ut mindre summor, medan andra gör det möjligt att låna till och med väldigt stora belopp av dem. En av de första sakerna du bör kolla upp när du ska ta reda på hur passande en viss långivare är för dig är därför vilka lånebelopp som är möjliga hos dem, då detta kommer att vara en viktig indikation gällande detta.

Hur man ansöker om lånet

En del långivare, framför allt traditionella banker, kräver nämligen ganska mycket papper av dig när du ska ansöka om lånet, medan andra gör det betydligt lättare, då man bland annat kan ansöka om lånet via Internet och via sms, om man föredrar det. Detta är framför allt en viktig faktor i de fall då man vill få lånet snabbt, för går det snabbare att ansöka om lånet, får man det förstås snabbare också.

Vad kostar lånet – Alltså vad har det för ränta

Detta är kanske den viktigaste skillnaden, och även den som de flesta tittar på när de jämför exempelvis ett lån på 50 000 kronor, men vad alla inte tänker på är att faktiskt titta på rätt pris när man gör detta. Det är nämligen den så kallade effektiva årsräntan och inget annat man ska jämföra när man jämför priser, och hos vissa långivare kan denna gömmas undan lite. Denna ränta är dock den mest pålitliga indikatorn gällande priset, så det lönar sig alltid att leta upp den, även om den kanske gömts undan.

Jämför du några andra räntor på lån med varandra, kan det nämligen mycket väl vara så att du i själva verket jämför äpplen och päron, så att säga.

När lånet måste betalas tillbaka

Som låntagare kan man hos vissa långivare själv välja vilken återbetalningstid man vill ha (dock inte helt fritt, utan inom vissa ramar, så klart), medan andra långivare har fasta återbetalningstider som man inte kan rucka på. Som låntagare händer det ibland att man har en tydlig preferens gällande en återbetalningstid, och är så fallet, kan man alltså leta specifikt efter en långivare som erbjuder den återbetalningstid som man är ute efter.

Vad lånet har för villkor

Detta slarvar en del med, eftersom de tror att inget konstigt skulle kunna stå med i villkoren ändå. Så är dock inte fallet, utan en del negativa saker kan faktiskt gömmas i villkoren hos vissa långivare, vilket gör att det alltid är väldigt viktigt att läsa igenom villkoren i sin helhet när man vill ta ett lån.